Saturday, February 03, 2007

Klimaendringer og familiedrap

Uka begynte jo som kjent med FN sitt klimapanel sin rapport om klimaendringer, og det er ikke noen tvil lengre. Det er vi som har forårsaket det meste av de klimaendringene vi nå ser. Det er egentlig ganske imponerende at vi ikke har kommet frem til det før, i 2001 var det "sannsynlig" at endringene var menneskeskapt, i år er det "overveldende sannsynlighet" for at druknende isbjørner og stigende hav er vår feil.

Allikevel er det noen som fornekter hele greia. De som på død og liv skal kjøre de superstore bilene sine fra Oslo vest opp til Geilo slik at de kan renne på ski i bakker der det tidligere var skog, og som blir skikkelig indignerte om noen er så frekke å hentyde at det kanskje ikke er det smarteste trekket for miljøet å ha en bil som drikker 5 liter bensin på mila.

Det ble nesten så galt med klimaendringsnyheter at jeg begynte å ønske meg noe annet i nyhetsbildet. Uheldigvis så fikk jeg det og, i form av den tragiske historien som utspant seg i Stavanger på tirsdag. For de av dere som har bodd på en annen planet (i og for seg ikke en dum ide) den siste uka så var det slik at en vellykket, rik, norsk familiefar drepte sine 2 barn og kone mens de sov. Bakgrunnen er ukjent, men ting kan tyde på at det var arbeidspress og umenneskelige krav som, over tid, utløste en dramatisk psykisk reaksjon.

Enda mer tragisk enn dette var reaksjonen til media. Det er ikke ofte undertegnede blir skikkelig opprørt, men det ble jeg denne uka. Fråtsing er ikke et ord jeg normalt bruker i forbindelse med aviser; haier som spiser sitt offer, ja, men aviser, nei. Dessverre er det ikke et annet ord som strekker til for å beskrive hvordan avisene, med Dagbladet og VG i spissen behandlet saken. "KVALT MENS DE SOV" skrek Dagbladet, med bilde av to nydelige barn på forsiden.

Hvem i alle dager (med unntak av korttenkte journalister i Dagbladet) tjener på å behandle de pårørende etter en slik tragedie med så lite respekt? Er det ikke slik at det er normal folkeskikk blant journalistene? Hva ville DU syns om din familie eller venner ble behandlet likt? Jeg tror nok at Dagbladet og VG kan stappe den "Vær varsom" plakaten langt opp i et hull der sola ikke skinner.

Midt i all denne tragedien og klimadommedagsprofetiismen (kult nytt ord eller?-send din stemme til språkrådet IDAG!) er det jo enkelte lyspunkter. Som at det nå tilbys en tjeneste i Storbritannia der du kan få laget om det døde kjæledyret ditt til en diamant. Kort fortalt så går ideen ut på at du kremerer dyret, de trekker ut karbonen i asken, og presser dette sammen til en diamant. Visstnok tilbys tjenesten for alt fra en hamster til en hest. Så nå er det slik at hvor mye bling du kan gå med er avhengig av hvor stort dyr du hadde som barn.

Imens har jeg gjort mitt for global oppvarming ved å ta fly til Oslo for å se på en gjeng australske menn vifte med tissefanten på en scene. Logisk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home